WAT IS ZWANGERSCHAPSYOGA

De yogalessen voor zwangere vrouwen staan in het teken van de zwagerschap en vormen een goede voorbereiding op de bevalling: de geboorte van je kindje.
Zwangerschapsyoga heeft tot doel de moeder fysiek en geestelijk op de geboorte van haar kind voor te bereiden en haar te leren de uiterlijke en innerlijke processen die zich tijdens en na de zwangerschapsperiode afspelen, bewust te worden en beter te doorgronden. De lessen onderscheiden zich van de andere cursussen doordat ze gericht zijn op zowel de bevalling als de zwangerschap. Er wordt dan ook rustig geoefend.
De nadruk ligt op:
- het oefenen om tot ontspanning te komen, zwangere vrouwen vragen vaak te veel van zichzelf;
- oefeningen om de spieren rond het bekken te versterken, zodat het bekken dat onder invloed van hormonen is verweekt, ondersteund wordt en stabiel blijft;
- oefeningen om de adem te verdiepen naar de buik, om al ademend bewust contact te kunnen maken met je kindje en dit contact te verdiepen om zo bewust de zwangerschap te beleven;
- oefeningen om je terug te trekken uit de buitenwereld en om je te richten op je binnenwereld, daar waar je kindje woont en groeit, zodat je je steeds meer met je kindje verbindt.

Het richten van je aandacht en concentratie staat iedere les centraal, want ook tijdens de bevalling is concentratie van groot belang, zodat je je aandacht richt en gericht houdt op het geboorteproces dat in je bekken plaatsvindt. Als middel om de concentratie te richten gebruiken we in de yoga de adem. Adem heb je altijd bij je en op de adembeweging kun je je aandacht dus altijd richten. Al ademend blijf je ondanks de pijn van de weeën geconcentreerd ruimte maken zodat de baarmoeder krachtig kan samentrekken.
Naast de diepe rustige buik-ademhaling leer je:

de volledige ademhaling
de lage flankademhaling
de pers-adem

Ook komen de houdingen aan bod die je kunt aannemen tijdens de ontsluitings- en de persweeën.

WANNEER BEGIN JE
Je kunt al vanaf 14de week beginnen met zwangerschapsyoga en je kan tot aan het einde van de zwangerschap doorgaan. Dit is nodig om de adem-, ontspannings- en concentratieoefeningen aan te leren en je eigen te maken, zodat je tijdens de bevalling precies weet en voelt wat er op dat moment  van je wordt gevraagd.

DOORLOPENDE CURSUS
Je kunt elk moment instromen in een groep (behalve in de week van de partner-les) en je kunt doorgaan tot vlak voor de bevalling. De lessen bestaan uit lichaamshoudingen, adem- en ontspanningsoefeningen en worden afgesloten met een diepe ontspanning.

PARTNERLESSEN
De  partners worden al vanaf het begin van de zwangerschap bij de lessen betrokken door elke laatste les van de maand mee te doen. De partners leren hoe zij op een praktische manier de vrouw tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen ondersteunen door middel van massages en ontspanningsoefeningen. In de partner-les wordt er ook aandacht besteed aan diverse houdingen om weeën op te vangen, baarhoudingen, perstechnieken, het bekken en de bekkenbodem. Yoga gaat uit van de verbinding tussen lichaam en geest. Dit vind je ook terug in de zwangerschapsyogalessen.

Voor informatie over de lesdagen en lestijden kunt u contact opnemen met ons op 06-83946255.