Nieuwsbrief Augustus 2016

04-08-2016

Dit reguliere onderzoek kwam laatst op mijn pad.

1 op de 10 jonge kinderen heeft een ijzertekort en zelfs 2 op de 10 een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit recent onderzoek waarbij is gekeken naar kinderen van 1 tot en met 3 jaar uit Nederland, Duitsland en Engeland.

Onderzoeksopzet

325 blanke kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 3 jaar werden onderzocht. De kinderen kwamen uit in Duitsland (n=268), Nederland (n=45) en Engeland (n=12). Op het moment van het onderzoek kreeg de helft van de kinderen opvolgmelk, 44% kreeg gewone melk. Slechts één op de vier kinderen kreeg een vitamine D-supplement. Een paar kinderen kregen een ijzersupplement.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat een ijzer- (11,8%) en vitamine D-tekort (22,8%) veel voorkomt bij gezonde, blanke kinderen in West-Europa. Hoewel het een officieel advies is om extra vitamine D te geven krijgt slechts een beperkt deel een vitamine D-supplement (48,9% van de Nederlandse kinderen, 25,7% van de Duitse en 16,7% van de Engelse). Kindjes die alleen gewone melk dronken liepen meer risico op zowel een ijzer- als vitamine D-tekort.

Supplementadvies in Nederland

De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot 4 jaar dagelijks een supplement van 10 microgram vitamine D te gebruiken. Voor ijzer geldt nog geen suppletie-advies. De onderzoekers geven aan dat het belang van ijzer en vitamine D moet worden benadrukt in de voedingsvoorlichting. 


Ons advies ten aanzien van ijzer: neem vitamine C en zorg voor voldoende groenten, meer dus dan de 250 gram die het voedingscentrum aanraadt. Engels onderzoek heeft onlangs aangetoond dat we minimaal 400 gram nodig hebben, orthomoleculair is allang bewezen dat we het dubbele ervan nodig hebben. Met vitamine C kunnen we het ijzer goed uit de groenten opnemen en daar waar Mila altijd ijzer te kort had is dat op deze wijze opgelost zonder dat ze direct grote stukken rood vlees hoefde te eten of de niet bij ons passende ijzertabletten heb geslikt.

De Hello Fresh box is zo langzamerhand wel bekend bij iedereen vanwege hun enorme marketing. Een stap de goede kant op in vergelijking met van alles kant-en-klaar. Ook Albert Heijn doet mee aan dit soort boxen en krijgt onmiddellijk de marketingclaim dat het de beste is. Er is echter nog een veel betere keuze: de www.Beebox.nl.

Het is een kwestie van marketing hoe bekend men wordt maar dat staat los van de kwaliteit en wij gaan voor kwaliteit!

Andere gezonde maar wellicht minder bekende websites zijn:

Er zullen er ongetwijfeld nog veel meer zijn, maar dit zijn enkele suggesties.

Hartelijke groet,
Shamile en Joseph


Terug naar het overzicht