Wat betekent Orthomoleculaire Geneeskunde?

Orthomoleculaire Geneeskunde is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekten te behandelen middels het (aanpassen van het) voedingspatroon. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Daarmee staat het streven voorop om in eerste instantie middels de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Kortom, stoffen die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Daarnaast kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijk voedingspatroon, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen, die de orthomoleculaire therapeut in overleg met u vaststelt.
 


Orthomoleculaire Geneeskunde concentreert zich bij de behandelingen niet zozeer op de symptomen, alswel op de oorzaken van de gezondheidsklachten. Voeding is de basis van de energie waarop uw lichaam functioneert en leent zich daarom uitermate goed als middel om ook de basis van uw klachten aan te pakken. 

Orthomoleculaire geneeskunde is in feite een synoniem voor 'voedingsgeneeskunde', maar wordt niet alleen ingezet om middels het voedingspatroon ziekten te behandelen, maar ook om ziekten te voorkomen. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Helaas is het tegenwoordig, ook voor een gezond, bewust persoon, een uitdaging om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren en kunnen deze ziekten toch (deels) ontstaan door het voedingspatroon.

Klachten die verholpen of verminderd kunnen worden middels orthomoleculaire geneeskunde zijn bijvoorbeeld fibromyalgie, burn out, laaggradige ontstekingen, auto-immuunziekten, MS, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, verkrampingen, langdurige stress en depressieve gevoelens.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.